Kort om HIV /Aids


Bild och fakta lånad av Röda korsets ungdomsförbund. sakersex.nu


Hiv finns i alla befolkade världsdelar. Hur många som är hivpositiva varierar väldigt mycket från världsdel till världsdel. Hiv finns inte bara i Afrika, även om ungefär 2/3 av världens hivpositiva bor där. Varje dag blir ungefär 6800 människor runt om i världen smittade av hiv.


Afrika

-Antalet hivpositiva i Nordafrika är ganska litet utan det är Afrika söder om Sahara som är värst drabbat.

-Ungefär 33.4 % av befolkningen mellan 15-49 år, alltså mer än var tredje vuxna person har hiv i Afrika söder om Sahara.

-9 av 10 hivsmittade barn bor i Afrika, trots att området bara har 10 % av jordens befolkning.

-Swaziland är det land i världen som har störst procent av befolkningen som är hivpositiv. Ca 1/3 av alla invånare är hivpositiva.

-I Afrika söder om Sahara beräknas ca 60 % de hivpositiva vara kvinnor och en tjej mellan 15- 24 år löper tre gånger så stor risk att bli hivpositiv som en kille.


Anledningar till varför de flesta av världens hivpositiva bor i södra Afrika

-Hiv började spridas i Afrika så epidemin hade kommit ganska långt där när man upptäckte det i USA, därför blev det svårare att stoppa.

-Sjukvården inte lika utbyggd i många länder i Afrika som den är i t ex. Sverige. Man kan behöva gå i flera timmar, det gör att färre testar sig och får behandling.

-Det finns mycket fördomar som skrämmer människor från att gå och testa sig. Fördomarna kommer ofta ifrån att man inte har tillgång till bra information och vet så lite om sjukdomen.

-I södra Afrika är många fattiga och det gör att alla faktiskt inte alltid har råd med kondom, en del säger att de kan tänka på kondom när de inte är hungriga längre.

-Sexvanorna är annorlunda i många delar av Afrika, t ex är det mer ok att män har älskarinnor vid sidan av äktenskapet och att man har flera sexpartners samtidigt. Viruset smittar inte alltid vid första tillfället så att man har regelbunden sex med flera partners ökar risken.


Asien

-Centralasien är ett av de områden där hiv sprids snabbast just nu. Det ökar mest i Ryssland och orsaken är att man använder orena kanyler som används för injektion av droger.

-Indien har ca 5,7 miljoner hivpositiva och är det land i världen som har flest hivpositiva. De står för 2/3 av dem som är smittade i Asien.


Nordamerika

-Det finns 1,3 miljoner hivpositiva i Nordamerika, 1,2 miljoner av dem bor i USA.


Latinamerika

-Det finns ca 1,6 miljoner hivpositiva i Latinamerika, Brasilien står för 620 000 av dem.


Oceanien

-I denna världsdel har Papua Nya Guinea 90 % av alla hiv-fall, där 60 000 lever med hiv.


Europa

-Östeuropa är en av de delar där antalet hivpositiva ökar mest och det beror framför allt på användandet av orena kanyler. Antalet personer med hiv har ökat 20 gånger på mindre än 10 år.


Sverige

-I Sverige finns det 4500 hivpositiva.

-Det finns ca 100 personer under 18år som är hivpositiva i Sverige.

-2007 anmäldes 541 hivsmittade, det är det högsta talet någonsin. Det anmäldes också att 71 hade fått en aidsdiagnos, det är det högsta siffran sedan bromsmedicinerna kom 1996.

-Ca 40 % av de hivpositiva har smittats genom olikkönat sex, 40 % genom samkönat sex, 15 % genom intravenöst missbruk (något som ökar) och 5 % på annat sätt ex. blodtransfusion.

-178 av de 541 under 2007 har smittats i Sverige, det är en ökning på 70 %. Många av dem har smittats genom intravenöst missbruk.

-De flesta som har smittats genom olikkönat sex har smittats utomlands, de flesta i Afrika eller Asien, de flesta av dessa har smittats innan de flyttat till Sverige.

-Till och med 2007 har 8014 personer med hiv-infektion rapporterats i Sverige.


Next UP! :
Inspiration


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0