Kort om HIV /Aids


Bild och fakta lånad av Röda korsets ungdomsförbund. sakersex.nu


Hiv finns i alla befolkade världsdelar. Hur många som är hivpositiva varierar väldigt mycket från världsdel till världsdel. Hiv finns inte bara i Afrika, även om ungefär 2/3 av världens hivpositiva bor där. Varje dag blir ungefär 6800 människor runt om i världen smittade av hiv.


Afrika

-Antalet hivpositiva i Nordafrika är ganska litet utan det är Afrika söder om Sahara som är värst drabbat.

-Ungefär 33.4 % av befolkningen mellan 15-49 år, alltså mer än var tredje vuxna person har hiv i Afrika söder om Sahara.

-9 av 10 hivsmittade barn bor i Afrika, trots att området bara har 10 % av jordens befolkning.

-Swaziland är det land i världen som har störst procent av befolkningen som är hivpositiv. Ca 1/3 av alla invånare är hivpositiva.

-I Afrika söder om Sahara beräknas ca 60 % de hivpositiva vara kvinnor och en tjej mellan 15- 24 år löper tre gånger så stor risk att bli hivpositiv som en kille.


Anledningar till varför de flesta av världens hivpositiva bor i södra Afrika

-Hiv började spridas i Afrika så epidemin hade kommit ganska långt där när man upptäckte det i USA, därför blev det svårare att stoppa.

-Sjukvården inte lika utbyggd i många länder i Afrika som den är i t ex. Sverige. Man kan behöva gå i flera timmar, det gör att färre testar sig och får behandling.

-Det finns mycket fördomar som skrämmer människor från att gå och testa sig. Fördomarna kommer ofta ifrån att man inte har tillgång till bra information och vet så lite om sjukdomen.

-I södra Afrika är många fattiga och det gör att alla faktiskt inte alltid har råd med kondom, en del säger att de kan tänka på kondom när de inte är hungriga längre.

-Sexvanorna är annorlunda i många delar av Afrika, t ex är det mer ok att män har älskarinnor vid sidan av äktenskapet och att man har flera sexpartners samtidigt. Viruset smittar inte alltid vid första tillfället så att man har regelbunden sex med flera partners ökar risken.


Asien

-Centralasien är ett av de områden där hiv sprids snabbast just nu. Det ökar mest i Ryssland och orsaken är att man använder orena kanyler som används för injektion av droger.

-Indien har ca 5,7 miljoner hivpositiva och är det land i världen som har flest hivpositiva. De står för 2/3 av dem som är smittade i Asien.


Nordamerika

-Det finns 1,3 miljoner hivpositiva i Nordamerika, 1,2 miljoner av dem bor i USA.


Latinamerika

-Det finns ca 1,6 miljoner hivpositiva i Latinamerika, Brasilien står för 620 000 av dem.


Oceanien

-I denna världsdel har Papua Nya Guinea 90 % av alla hiv-fall, där 60 000 lever med hiv.


Europa

-Östeuropa är en av de delar där antalet hivpositiva ökar mest och det beror framför allt på användandet av orena kanyler. Antalet personer med hiv har ökat 20 gånger på mindre än 10 år.


Sverige

-I Sverige finns det 4500 hivpositiva.

-Det finns ca 100 personer under 18år som är hivpositiva i Sverige.

-2007 anmäldes 541 hivsmittade, det är det högsta talet någonsin. Det anmäldes också att 71 hade fått en aidsdiagnos, det är det högsta siffran sedan bromsmedicinerna kom 1996.

-Ca 40 % av de hivpositiva har smittats genom olikkönat sex, 40 % genom samkönat sex, 15 % genom intravenöst missbruk (något som ökar) och 5 % på annat sätt ex. blodtransfusion.

-178 av de 541 under 2007 har smittats i Sverige, det är en ökning på 70 %. Många av dem har smittats genom intravenöst missbruk.

-De flesta som har smittats genom olikkönat sex har smittats utomlands, de flesta i Afrika eller Asien, de flesta av dessa har smittats innan de flyttat till Sverige.

-Till och med 2007 har 8014 personer med hiv-infektion rapporterats i Sverige.


Next UP! :
Inspiration


Mindmap



Next UP!: Vi berättar lite om HIV/Aids

Vi fortsätter!



Fredagsluften tränger igenom våra sinnen. Några få hundradelars sekund senare reagerar vi att det faktiskt är fredag, och att vi alla går snart och helgar. Först vill vi bara säga tack för så otroligt många mail vi fått, vi hoppas att ni förstår hur glada vi blir och vi tror att truppen som kommer representera Fashionshow Against Aids! Men än är gruppen lite tunn, eftersom vi förstod att intresset inte skulle vara lika stort hos killar som tjejer. Men vi hoppas att vi får med oss några fler killar, för snart kommer vi inte ta emot fler anmälningar. Men tills dess, passa på att göra detta nu tjejer och killar! Ni som missat detta, passa på medan det nu finns möjlighet.
Instruktioner finns i inlägget nedan!

Next UP! : Mindmap av modevisningen. "Så tänker vi när vi planerar visningen"

Modeller sökes!

Modeller sökes inför "Fashionshow against Aids".
Den kommer hållas på Stadshuset i spegelsalen den 21 Mars 2010. Det kommer vara 2 visningar, troligtvis 14.00 och 19.00.

Vi söker 7st killar och 7st tjejer som är intresserad av att göra en turn på catwalken! Det kommer bli årets händelse inom modevärlden i Sundsvall!

Maila till [email protected]
Skriv vem du är, storlek på kläder och skor, sedan ett nummer eller mail så vi kan kontakta dig. Bifoga också närbild och helkroppsbild. Så hör vi av oss så fort vi kan!
Jättelätt! (du kan även göra en kommentar här, men lämna då din mailadress så vi kan höra av oss. Om du har blogg, länka gärna till den också.)



Foto: Pause

Välkommen!




foto:länk

Hej Allihopa!

Äntligen har vårat projekt kommit igång på riktigt. Sedan i våras har idéerna flödat och nu känns de så kul att stolt kunna öppna en blogg, som är ett stort bevis på framsteg. Vi är tre tjejer som läser sista året Samhälle vid Gustav Adolfskolan (GA) i Sundsvall. Vi har en kurs hela året som är Projektarbete, där man får i princip göra vad man vill, men på något sätt knyta det till programmet man läser. Vi tjejer som håller i projektet heter Viktoria, Sara och Johanna. Vi är väldigt modeintresserade oftast dras till modesidan i aftonbladet, eller föredrar att sitta på ett utekafé för att kunna titta och inspireras av folk på gatan.

Från våra intressen kom idén att göra en modevisning. Kläderna vi visar är allt Second hand från Secondhandbutiker i Sundsvall. Second hand valde vi för att vi vill få folk att tänka om, vara miljömedvetna och främst tycker vi att det är där man hittar alla guldkorn! Pengarna som vi får in under modevisningen kommer vi att skänka genom Röda Korset till Aids och Hiv-drabbade barn i Afrika (ev. Kibera). Aids är något som många blundar för just för att det inte är så vanligt just här i sverige. Därför vill vi uppmärksamma detta och hälpa främst barn och kvinnor som lever i dessa förhålllanden.

Modevisningen kommer att hålla till i Spegelsalen vi Stadshuset den 21:a Mars, då det troligen kommer att vara två visningar. Just nu är vi ute på jakt efter modeller och kommer redan i december att börja gallra ur med vårkläderna vi ska visa i Mars.

Detta var lite om hur långt vi kommit och hoppas att ni vill följa med oss under projektets gång.

Tack.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0